Bób

Bób

Burak ćwikłowy

Burak ćwikłowy

Cebula

Cebula

Cukinia

Cukinia

Dynia

Dynia

Fasola szparagowa dla przemysłu

Fasola szparagowa dla przemysłu

Fasola szparagowa zielonostrąkowa

Fasola szparagowa zielonostrąkowa

Fasola szparagowa żółtostrąkowa

Fasola szparagowa żółtostrąkowa

Fasola tyczna/pienna

Fasola tyczna/pienna

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy

Kapusta odp. na KIŁĘ

Kapusta odp. na KIŁĘ

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska

Koper ogrodowy

Koper ogrodowy

Marchew

Marchew

Ogórek

Ogórek

Papryka

Papryka

Pietruszka

Pietruszka

Pomidor czerwony

Pomidor czerwony

Pomidor malinowy

Pomidor malinowy

Pomidor żółty

Pomidor żółty

Por

Por

Rzodkiewka

Rzodkiewka





Nasiona papryki to małe, płaskie, okrągłe lub owalne ziarna, które służą do uprawy różnych odmian papryki, zarówno słodkiej, jak i ostrej. Kolor nasion może wahać się od jasnożółtego przez kremowy po brązowy, w zależności od odmiany papryki. Nasiona zawierają w sobie niezbędne składniki do wykiełkowania nowej rośliny, w tym zasoby energetyczne oraz substancje odżywcze

Nasiona papryki

Papryki są popularnymi warzywami uprawianymi na całym świecie, cenione zarówno za ich smak, jak i wartości odżywcze, w tym zawartość witaminy C, beta-karotenu oraz różnych przeciwutleniaczy. Nasiona papryki są wysiewane wczesną wiosną pod osłonami lub bezpośrednio do gruntu, gdy minie ryzyko przymrozków. Optymalna temperatura do kiełkowania nasion wynosi około 20-25°C.

Do uprawy papryki najlepiej nadaje się żyzna, dobrze przepuszczalna gleba o neutralnym pH. Rośliny te wymagają także regularnego podlewania i dostępu do pełnego słońca, aby prawidłowo rosnąć i rozwijać owoce. Nasiona papryki mogą być również używane do produkcji przypraw, szczególnie w przypadku odmian ostrych, z których wytwarza się między innymi paprykę mieloną czy ostre sosy chili.

 

Zobacz inne nasiona holenderskie:
nasiona holenderskie pomidora,
nasiona holenderskie cebuli,
kapusta kiłoodpora