Bób

Bób

Burak ćwikłowy

Burak ćwikłowy

Cebula

Cebula

Cukinia

Cukinia

Dynia

Dynia

Fasola szparagowa dla przemysłu

Fasola szparagowa dla przemysłu

Fasola szparagowa zielonostrąkowa

Fasola szparagowa zielonostrąkowa

Fasola szparagowa żółtostrąkowa

Fasola szparagowa żółtostrąkowa

Fasola tyczna/pienna

Fasola tyczna/pienna

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy

Kapusta odp. na KIŁĘ

Kapusta odp. na KIŁĘ

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska

Koper ogrodowy

Koper ogrodowy

Marchew

Marchew

Ogórek

Ogórek

Papryka

Papryka

Pietruszka

Pietruszka

Pomidor czerwony

Pomidor czerwony

Pomidor malinowy

Pomidor malinowy

Pomidor żółty

Pomidor żółty

Pomidory szklarniowe

Pomidory szklarniowe

Pomidory tunelowe

Pomidory tunelowe

Por

Por

Rzodkiewka

Rzodkiewka





Nasiona pietruszki to małe, brązowe, czasami lekko spłaszczone ziarna, które służą do uprawy pietruszki, popularnej rośliny przyprawowej i ziołowej, znanej i cenionej w wielu kuchniach na całym świecie. Pietruszka, należąca do rodziny selerowatych (Apiaceae), występuje w dwóch głównych formach: jako pietruszka liściasta, z gęsto upakowanymi, ciemnozielonymi liśćmi, oraz jako pietruszka korzeniowa, która produkuje jadalne, białe korzenie o delikatnym, nieco słodkawym smaku.

Nasiona pietruszki ze sklepu alseed

Nasiona pietruszki wymagają cierpliwości przy kiełkowaniu, ponieważ proces ten może trwać od dwóch do sześciu tygodni, w zależności od warunków. Zaleca się zanurzenie nasion na noc w ciepłej wodzie przed wysiewem, aby przyspieszyć kiełkowanie. Pietruszka najlepiej rośnie w chłodniejszym klimacie, w pełnym słońcu do półcienia, w dobrze przepuszczalnej, bogatej w składniki odżywcze glebie.

Roślina ta jest dwuletnia, co oznacza, że w pierwszym roku produkuje liście, a w drugim roku kwitnie, wydaje nasiona i następnie zamiera. Pietruszka jest szeroko stosowana w kuchni jako świeże zioło, dodatek do sałatek, zup i innych potraw, a także jako składnik dekoracyjny. Korzenie pietruszki korzeniowej mogą być gotowane i spożywane podobnie jak inne warzywa korzeniowe, oferując unikalny smak i wartości odżywcze, w tym witaminy A, C, żelazo i foliany. Nasiona pietruszki mają także zastosowanie w medycynie ludowej, przypisuje się im właściwości moczopędne i lecznicze.

 

Zobacz inne nasiona holenderskie:
nasiona holenderskie pomidora,
nasiona holenderskie cebuli,
kapusta kiłoodpora